A megfelelő táplálkozás, a fizikai aktivitás és az elegendő pihenés mind a kiegyensúlyozott életmód fontos alkotóelemei. Jelen blogbejegyzésemben egészségmegőrző, érbarát vitamin és- ételtippekről fogok hasznos információkat adni Önöknek.

Érbarát vitaminok a téli időszakban

A téli hónapokban különösen figyelnünk kell a megfelelő vitaminok pótlására, hiszen a szervezet raktárai kiürülnek, nem terem annyi gyümölcs, nem kapunk annyi napfényt, mint az év többi részében. Lássuk melyek azok az érbarát vitaminok és nyomelemek, amelyek érhálózatunk egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlenek a szervezet számára.

  • D-vitamin

Napfény hatására termelődik és aktiválódik a testünkben, így a szürkébb, téli időszakban mindenképpen érdemes szedni, hiszen nem csak az idegrendszerre, de a keringési rendszer működésére is pozitív hatással van.

Érbarát vitaminok a téli időszakban
  • C-vitamin

Hiánya elnyújtja a fertőző betegségek lefolyását, valamint keringési zavarokat is okozhat. A C-vitamin felelős az erek falának épségéért, éppen ezért visszeres panaszok esetén kiemelten fontos a fogyasztása. Kapszula formájában, vagy gyümölcsökkel is pótolhatjuk, a narancsban és a kiviben található bioflavonoidok pedig segítik a hasznosulását.

Kiwi - bioflavonoidok
  • E-vitamin

Ez az egyik legjobb az érbarát vitaminok között, amely természetes vérhígítóként működik. Ennek köszönhetően javul a vérkeringés, erősödnek az érfalak. Ennek tökéletes forrása lehet a spenót, amit nyersen salátaként, de főzve, párolva is fogyaszthatunk, hiszen a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben hő hatására sem veszít olyan nagy mértékben a hatóanyag tartalmából.

  • Flavonoidok

A flavonoidok olyan növényi vegyületek, melyek antioxidáns vitaminokkal együtt fejtik ki a hatásukat. Kifejezetten érbarát tulajdonságokkal rendelkeznek, hiszen véna összehúzó képességük van, csökkentik a koleszterinszintet és gátolják a trombózis kialakulását

Ősztől tavaszig különösen fontos ezek pótlása, ám ne feledkezzünk meg róluk az év többi napján sem. Továbbá mindenképp konzultáljunk szakorvossal, aki segít a legmegfelelőbb érbarát vitaminok kiválasztásában, hasznos tanácsokkal lát el!

Érbarát gyümölcsök

„Tiltólistás” ételek

Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, melyek azok az érbarát ételek, amik pozitív hatással vannak a visszeres tünetek enyhítésére, most nézzük meg azokat az étkezési szokásokat, amelyeket jobb elkerülnünk, ha visszeres panaszaink vannak.

A túlzott sófogyasztás retenciót (víz-visszatartást) eredményez, amely megterheli az ereket. Fontos tehát, hogy kerüljük a nagyon fűszeres, félkész, gyorséttermi ételeket, ugyanis ezek a kelleténél jóval több sót tartalmaznak.

A másik fontos tipp, hogy ne fogyasszunk rostszegény élelmiszereket. Ilyenek például a fehér lisztből készült kenyerek, pékáruk, a kekszek, illetve a csokoládé is. Ezen ételek túlzott fogyasztása székrekedéshez vezethet, amely szintén terhelően hat az érrendszerre.

"Tiltólistás" ételek

Amennyiben Ön is szeretne többet megtudni az érhálózat egészségéről és a visszérbetegségről, úgy látogasson el Facebook oldalunkra!