A visszeresség már népbetegségnek számít, azonban ez nem jelenti azt, hogy nem tehetünk ellene semmit. Az egészséges életmód és az ép lábak is a megfelelően kialakított, változatos és vitaminban gazdag étrenddel és sporttal kezdődnek, így jelen blogbejegyzésünkben a visszeresség esetén javasolt sportok és azok előnyeiről fogunk beszámolni Önöknek.

Mit sportoljunk visszeresség esetén?

A legjobb, visszeresség esetén javasolt sportok

A visszértágulatokra a megnövekedett vénás nyomás jellemző, ezért olyan gyakorlatokat érdemes alkalmazni, ahol a vénás pangás megszüntethető. A következőkben ezekre adunk néhány tippet.

1. Gyaloglás

Kortól, nemtől függetlenül az egyik legjobb mozgásforma. A séta hossza és intenzitása erőnlét függvénye, de napi 30 perc sétával már sokat segíthetünk egészségügyi állapotunkon. Ezen mozgásforma esetén a legfontosabb a kényelmes cipő, hiszen egy jó minőségű cipőben a hosszabb séta is gyorsabban eltelik. Amennyiben lábait nehéznek érzi vagy fájdalmai vannak viseljen kompressziós zoknit vagy harisnyát.

2. Úszás

Visszeresség esetén javasolt sportok közül a legjobb mozgásforma, amelyet választhatunk az az úszás. A hideg víz ugyanis összeszűkíti a kitágult ereket, összehúzza a simaizmokat a vénák falába, amely támogatja a vér visszaáramlását, a víz nyomása pedig segíti a visszerek kiürülését. Az úszás erősíti a láb izmait, de a vízszintes helyzet nem terheli tovább a lábakat, így túlsúly esetén is ideális választás. Nyáron az egyik legkedveltebb sportág, de egész évben sokat tehetünk vele egészségünk és jó közérzetünk megőrzéséért.

Mit sportoljunk visszeresség esetén? - Úszás

3. Kerékpározás

A mindennapi életbe könnyen beiktatható, alacsony intenzitású mozgásforma, amely élénkíti a vérkeringést. A kerékpározás – az úszáshoz hasonlóan – szintén megmozgatja a láb izompumpáit, így elősegíti a visszerek kiürülését. A legjobb, ha szabadban mozgunk, de ha szobakerékpárunk van, otthon is végezhető ezen mozgás is.

Top 3 sport, amelyet jobb kerülni visszeresség esetén

Habár a lakosság kb. 60 százaléka érintett valamilyen visszeres megbetegedésben, számos tévhit kering róla, valamint sokan nem tudják, hogy bizonyos mozgásformákat jobb kerülni ilyen probléma esetén. Az alábbiakban összeszedtük azt a három mozgásformát, amelyet a leginkább javasolt kerülni ilyen esetben.

1. Súlyemelés

A súlyemelés és a súlyzós edzések a kerülendő sportok közé tartozik visszeres lábakkal. Ennek oka, hogy súlyemelés közben a hasizom megfeszül, így csökken a lábak irányából a vér visszaáramlása a szív felé. Ha mégsem akarunk lemondani ezen mozgásformáról, jobb, ha kisebb súllyal több ismétlést csinálunk, esetleg kompressziós zoknit viselünk közben.

2. Futás

A futás a vérkeringésre, valamint a szív-és érrendszerre jó hatással van, azonban visszeres lábakkal, rossz cipőben és rossz talajon kifejezetten ártalmas lehet. Léteznek kifejezetten futók számára készült kompressziós zoknik, amelyek támogatják az erek munkáját futás közben, így ilyet javasolt beszerezni, ha visszeres lábbal futásra adnánk a fejünket. Emellett érdemes futásra kialakított pályákon futni, amelyek kímélik az izmokat is.

Top 3 sport, amelyet jobb kerülni visszeresség esetén - futás

3. Kitörések

A kitörést több edző is előszeretettel használja edzésein, hiszen a láb különböző izomcsoportját megmozgatja. Ez a gyakorlat azonban kialakult visszérproblémák esetén nem javasolt, megelőzésre azonban megfelelő lehet.

Bízunk benne, hogy jelen blogbejegyzésünk segítségével sikerült megismertetnünk Önökkel, hogy mire érdemes figyelni a mozgásforma megválasztásánál visszeresség esetén. Ne feledjék, a visszeresség nemcsak esztétikai probléma, így, ha megjelentek az első tünetek érdemes szakorvoshoz fordulni, aki javaslatot tesz a kezelési módra és segít lábai egészségének visszaállításában.

Amennyiben hasznosnak találta a bejegyzést, ossza meg barátaival, további érdekes tartalmakért pedig kövesse Facebook oldalunkat, kérdés esetén pedig forduljon hozzánk bizalommal.