Belgyógyászati angiológia

Az angiológia az erekkel foglalkozó tudomány. Az angiológiával érsebészek, belgyógyászok, radiológusok foglalkoznak. Az orvostudománynak ez a szakterülete az artériák és vénák, valamint nyirokerek betegségeivel foglalkozik, a szív- és agyi ereken kívüli erek eltéréseit vizsgálja.

A belgyógyász angiológus feladata az ütőerek és visszerek rendellenességének diagnosztikája, nem sebészi jellegű kezelések felállítása, gondozása. A visszérbetegségek mellett angiológus foglalkozik többek között végtagi és nyaki érszűkülettel, vénás trombózissal és az agyi infarktussal is. A szakterület specialistái tehát ezeket a betegségeket diagnosztizálják, illetve kezelik gyógyszeresen.

Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) kialakulásának kockázata a kor előrehaladtával egyre nő, a fejlett országokban a betegség a vezető halálokok közé tartozik. Genetikai okok, a stressz, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a túlsúly, cukorbetegség, magas vérnyomás, dohányzás mind felgyorsíthatják a folyamatot.

Az agyi érkatasztrófa (stroke) a hazai halálozásban a 3. leggyakoribb kórok. A nem vérzéses stroke hátterében 50%-ban nyaki, agyi verőér meszesedés, szűkület, elzáródás áll. Ennek felderítése az agyi érkatasztrófa elhárítása céljából nagy jelentőséggel bír, ez azonban külső tapintással nem diagnosztizálható. Ebben elsődlegesen választandó módszer a nyaki verőér ultrahang vizsgálat (Carotis Duplex UH). Nyaki érultrahanggal kimutatható, ha probléma van, ahogyan az is, mekkora a szűkület mértéke. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, nem történik sem szúrás, sem vágás, és kontrasztanyagra sincs szükség.

Az alsó végtagi érszűkület hátterében az alsó végtagok oxigén ellátási zavara áll. Jellemző tünete járáskor jelentkező lábszárfájdalom, mely nyugalmi helyzetben szinte teljesen megszűnik, azonban terhelésre fokozódik. Emellett a lábikragörcs és a hideg lábfej is jellemző az alsó végtagi érszűkületben szenvedő betegekre. Előrehaladott állapotban végtagokon elszíneződés, nyugalmi fájdalom, nem gyógyuló sebek keletkeznek.

A vénás megbetegedések széles körben elterjedtek a civilizált világban, azonban sokan a mai napig úgy gondolják, hogy csupán esztétikai problémáról van szó, pedig a kezeletlen megbetegedéseknek súlyos következményei lehetnek. A vénás megbetegedések közül megkülönböztetünk felületes vénákat érintő, mélyvénákat érintő, ill. mind a két rendszert egyszerre érintő elváltozásokat. A visszérbetegség családilag örökölhető, jelentős rizikótényező a tartós álló- vagy ülőmunka végzése. A mélyvénás megbetegedések közül a legsúlyosabb a thrombosis kialakulása és ebből kifolyólag szövődményként esetleg fellépő tüdő embólia.

Mikor forduljon angiológushoz?

 • Végtagok duzzanata esetén
 • Izomgörcsök jelentkezésekor
 • Égő fájdalom, valamint a bőr elszíneződése esetén
 • A végtagon kötegek megjelenése utalhat vénás betegségre
 • Ha járás közben a lábszárizom görcsös, vagy izomlázszerű fájdalmat tapasztalunk az érszűkületre utalhat.
 • Nem gyógyuló végtagi sebesedések esetén
 • Hirtelen fellépő szédüléses, ájulásos rosszullétek esetén

Mikor érdemes megelőzés céljából szakorvost felkeresni?

 • Cukorbetegség
 • Dohányzás
 • Szívbetegség
 • Lezajlott szívinfarktus, vagy stroke esetén
 • Ismert nyaki érszűkület esetén

Az érbetegségek belgyógyászati kivizsgálása azért különösen fontos, mert az időben felismert elváltozások sok esetben életet menthetnek. Angiológiai vizsgálatot tehát egyfajta szűrővizsgálatként érdemes bizonyos kor után rendszeresen igénybe venni. Ha Ön cukorbeteg, szívbeteg vagy dohányzik, esetleg kapott már szívinfarktust, netán stroke-ot, megelőzés céljából akkor is érdemes felkeresnie angiológiai szakrendelést, ha nincsenek panaszai. Végtagok duzzanata, izomgörcs vagy érelmeszesedés esetén pedig mindenképpen fontos, hogy megvizsgáltassa magát.

Ha Ön elmúlt 50 éves, javasoljuk, hogy kérjen időpontot egy vizsgálatra akkor is, ha tudomása szerint szíve és alsó végtagjai is egészségesek. Nyaki erei ugyanis ebben az esetben is lehetnek szűkek, mely akár halálos stroke-hoz is vezethet. Keresse rendeléseinket bizalommal, kérjen időpontot szakorvosunkhoz.