A bőrdaganatok száma az elmúlt időszakban emelkedett, amely részben az egyre erősebbé váló UV-sugárzásnak is betudható. Emiatt a bőrgyógyászati ellenőrzés évi rendszerességgel javasolt, főleg, hogy laikusként sokszor nem tud az ember különbséget tenni az anyajegy vagy egy esetleges melanoma között. A bőrráknak viszont több típusa van és fontos különbséget tenni közöttük, hiszen ezek mind különböző elváltozásnak tekinthetők.

Basalioma – a bőrdaganatok leggyakoribb fajtája

A bőrdaganatok között a basalioma a leggyakrabban előforduló bőrráktípus, ugyanakkor ez is gyógyítható a legjobban. Leggyakrabban az ötven év felettieknél jelenik meg, de előfordulhat fiatalkorban is. Általában azon testrészeken jelenik meg, amelyeket rendszeresen és erős napsugárzás ér. Kialakulására figyelmeztető jelek nincsenek.

A leggyakrabb az arcon, füleken és a kopasz fejbőrön alakul ki. A legelső és már észlelhető tünet egy lassan növekvő, kisméretű, gömbölyded alakú elváltozás a bőrfelszínen, amely a későbbiekben újra és újra kisebesedik. Áttétet csak rendkívül ritka esetben képez, viszont eltávolítását követően javasolt a rendszeres ellenőrzés, ugyanis a kiújulási esélye meglehetősen nagy.

Basalioma, a leggyakoribb bőrrák típus

Laphámrák – 2. leggyakoribb bőrdaganattípus

Ez tekinthető a második leggyakoribb bőrdaganat típusnak. Általában érdes tapintású, minimálisan kiemelkedik a bőrfelszínből és pirosas foltként jelenik meg. Kialakulása a bőr hámsejtjeinek túlburjánzására vezethető vissza, illetve gyakran alakul ki a napfény okozta keratózis következtében is. Ez gyakorlatilag egy rákmegelőző állapot, amely kezeletlen esetben laphámrákká alakul át.

Leggyakrabban a test olyan területein jelenik meg, amelyeket rendszeresen ér napfény, így például arc, fejbőr, fül, nyak, esetleg végtagok. De ezek mellett kialakulhat nyálkahártyákon és a nemi szerven is. Fontos az időben történő felismerése és sebészeti eltávolítása. Kezeletlenség eseten a bőr mélyebb rétegeibe is hatolhat és ritkább esetben áttétképződésre is van esély.

Laphámrák

Melanoma – a bőrdaganatok legsúlyosabb típusa

A melanoma a bőrrák legritkább és egyben legsúlyosabb formája. Kialakulása szempontjából egy már meglévő anyajegy is átalakulhat melanómává, de teljesen új elváltozásként is jelentkezhet a bőrön. Ez utóbbi esetében egy sötétebb szerű folt látható, amely szabálytalan alakkal rendlkezik, határa pedig elmosódott.

Amennyiben az anyajegy alakul át rosszindulatúvá, úgy annak figyelmeztető jelei lehetnek a méretben, formában, színben és felszínben bekövetkező változások. Ezek mielőbbi észrevétele és teljes sebészeti eltávolítása a bőrszövetből rendkívül fontos, hiszen rendkívül könnyen képezhetnek áttétet. Az időben felismert melanoma gyógyítható, de rendszerest ellenőrzést von maga után az újbóli kialakulás kockázata miatt.

Melanóma, a legveszélyesebb bőrrák