A bőrelváltozások lehetnek örökletesek, lehet rá hajlamunk, de olykor előfordul, hogy ezeket valamilyen vírus vagy fertőzés okozza. Gyakori probléma, hogy nem tudjuk első ránézésre megállapítani, ezek milyen elváltozások lehetnek pontosan. Meghatározásukban nagy segítségünkre lehet a szín, méret és a felszín. Nagyon fontos, hogy mielőbb szakorvoshoz forduljunk velük, szükség esetén pedig sebészeti eltávolításra és szövettani vizsgálatra kerüljenek.

Gyakori jó indulatú bőrelváltozások

Kásadaganat

Ez egy bőr alatt elhelyezkedő, jóindulatú daganat, amely egy kötőszövetes tokból áll, ebben pedig a faggyúmirigy által termelt váladék található. Közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, így viszonylag könnyen kitapintható. Többnyire az arcon vagy a fejbőrön alakul ki, általában 1-2 centiméteres, de akár nagyobbra is nőhet.

Syringoma

A syringomák olyan jóindulatú, 1-3 milliméteres sárgás, fehéres tumorok, melyek a szem környékén jelennek meg, általában a szem alatt, de előfordulhat, hogy a szemhéjon is találkozhatunk velük.

Közönséges szemölcs

Leggyakrabban a kézfejen, az ujjakon és a körmök közelében fordul elő. Színét tekintve lehet barna, fehér, de akár szürkés színű is. Általában borsó nagyságú, de lehetnek eltérések. Ha a szemölcsök területén fájdalmat érzünk, az azt jelenti, hogy elfertőződtek, így mielőbb fel kell keresnünk egy szakorvost.

Lógó szemölcs

A lógó szemölcs fertőzés útján terjed, azonban esztétikai problémákon kívül semmilyen orvosi kockázattal nem jár. Általában olyan kényes helyeken jelenik meg, mint az ajkak, a nyak területe és szemhéj, de az állon és a homlokon is gyakori lehet. A szemölcs hosszúkás, bőrszínű vagy halványbarna bőrkinövés, mely „viselője” számára kellemetlenséget okozhat.

Kásadaganat

Kásadaganat

Közönséges szemölcs

Közönséges szemölcs

Ismertebb rosszindulatú bőrelváltozások

A leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos bőrelváltozások közé a basalioma, laphámrák és a melanóma tartozik. Ezeken kívül azonban még jó pár olyan elváltozásra kell figyelnünk, amelyek komoly egészségügyi kockázattal járhatnak és veszélyesek lehetnek.

Bowen-kór

A kór első ránézésre az ekcémához, a pikkelysömörhöz vagy valamilyen gombás fertőzéshez hasonlít. Jellegzetessége, hogy hámlik, felülete pedig érdes tapintású, alakja rendellenes, akár gyűrű alakú is lehet, színe pedig inkább barnás-vöröses. Megfelelő kezelés és sebészeti eltávolítás nélkül laphámrákká is alakulhat.

Paget-kór

A Paget-kór legjellemzőbb tünete a bőrszárazság, viszketés és váladékozás. A nemi szervek környékén is előfordulhat, de emlőudvar környékén jelenik meg a leggyakrabban. Fontos, hogy az emlő esetében szinte mindig csak az egyik oldalon tapasztalható. Gyulladása az emlőállomány rákos megbetegedésére utal. A rákos megbetegedés az érintett terület sebészeti úton történő kezelésével előzhető meg.