A visszeresség az egyik leggyakoribb alsó végtagi betegség. A visszér a vénák kóros kitágulása, amely a magyar lakosság körülbelül 20 százalékát érinti, elsősorban a 40 év feletti nők betegsége (kétszer annyi nőt érint, mint férfit). Kialakulásában az álló esetleg ülő foglalkozás mellett az öröklött hajlam is nagy szerepet játszik. A visszér rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben szövődményként lábszárfekélyt, felületi vénagyulladás, trombózis következhet be.

Ne éljen együtt a fájdalmával, jelentkezzen konzultációra!

Visszérbetegség fokozatai

  1. Seprűvénák vagy pókvénák (hálózatos visszeresség).  teleangiektáziák és reticularis varicositas
  2. Vastagabb kanyarulatos vénák, vénahálózatok
  3. Visszeres végtag megdagadása, vizenyője, amely főleg a délutáni, esti órákban jelentkezik
  4. A következő fázisban megjelennek a jellegzetes bőrtünetek, a bőrfelszín tömötté, keménnyé válik. A bőr fokozatosan, barna árnyalatban elszíneződik. A barna színeltérés elbomlott vérfesték felhalmozódásából adódik, mivel az erekben uralkodó megnövekedett nyomás és vérpangás eredményeképpen a vér kipréselődik a környező szövetekbe, és ott lebomlik. A bőrön ekcémás kiütések jelennek meg (visszeres ekcéma). Ezek a viszkető, gyakran nedvező, berepedező foltok is általában a bokák környékén kezdődnek.
  5. A korábbi tünetekkel együtt a lábszár bőrén kifekélyesedés nélkül kialakuló világos színű hegek jelennek meg. A rossz keringésű bőr vörös, gyulladt lehet. A bőr jelentősen megvastagszik.
  6. Legvégül sebek, lábszárfekély alakul ki. Melyek néha begyógyulnak, majd később újra kialakulnak. Sokszor a lábszáron a boka felett vagy a boka magasságban körkörössé, nagy kiterjedésű válnak. Ilyen esetben a sebek elfertőződése vérmérgezéses(szeptikus) állapotot okozhat, amely gyakran csak végtag csonkolással, amputációval gyógyítható.