A visszérbetegség az egyik leggyakrabban előforduló alsó végtagi probléma, amely a vénák kóros kitágulását jelenti. Ez a magyar lakosság körülbelül 20 százalékát érinti, elsősorban a 40 év feletti nők betegsége (kétszer annyi nőt érint, mint férfit). Kialakulásában legnagyobb szerepet az öröklött hajlam játszik, azonban egyéb, életmódbeli tényezők is hatással vannak rá.

  • Életkor: az idő előrehaladtával nő a visszérbetegség kialakulásának kockázata.
  • Tartós egy helyben ülés vagy állás. Ez esetben javasolt 1-2 óránként megtenni egy rövid sétát és átmozgatni a végtagokat.
  • Nem: nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki a probléma, ez részben a hormonális változásoknak tudható be.
  • Terhesség: egyfelől szintén itt szintén szerepe van a hormonoknak, másfelől pedig a vénákra nehezedő fokozott nyomás is hozzájárulhat a visszérbetegség kialakulásához.

A visszérbetegség rontja az érintett végtag vérkeringését, súlyos esetekben szövődményként lábszárfekély, felületi vénagyulladás, trombózis következhet be. Figyeljen oda a megelőzésre, amennyiben viszont panaszt tapasztal, forduljon szakorvoshoz!

A visszérbetegség fokozatai

  1. Seprűvénák vagy pókvénák (hálózatos visszeresség).  teleangiektáziák és reticularis varicositas
  2. Vastagabb kanyarulatos vénák, vénahálózatok
  3. Visszeres végtag megdagadása, vizenyője, amely főleg a délutáni, esti órákban jelentkezik
  4. A következő fázisban megjelennek a jellegzetes bőrtünetek, a bőrfelszín tömötté, keménnyé válik. A bőr fokozatosan, barna árnyalatban elszíneződik. A barna színeltérés elbomlott vérfesték felhalmozódásából adódik, mivel az erekben uralkodó megnövekedett nyomás és vérpangás eredményeképpen a vér kipréselődik a környező szövetekbe, és ott lebomlik. A bőrön ekcémás kiütések jelennek meg (visszeres ekcéma). Ezek a viszkető, gyakran nedvező, berepedező foltok is általában a bokák környékén kezdődnek.
  5. A korábbi tünetekkel együtt a lábszár bőrén kifekélyesedés nélkül kialakuló világos színű hegek jelennek meg. A rossz keringésű bőr vörös, gyulladt lehet. A bőr jelentősen megvastagszik.
  6. Legvégül sebek, lábszárfekély alakul ki. Melyek néha begyógyulnak, majd később újra kialakulnak. Sokszor a lábszáron a boka felett vagy a boka magasságban körkörössé, nagy kiterjedésű válnak. Ilyen esetben a sebek elfertőződése vérmérgezéses(szeptikus) állapotot okozhat, amely gyakran csak végtag csonkolással, amputációval gyógyítható.
Visszérbetegség a lábon