A seprűvénák kékes, lilás vagy pirosas elszíneződésűek és általában a combon vagy lábszáron jelennek meg. Többnyire esztétikai problémaként tekintünk rájuk, hiszen különösebb panaszt vagy fájdalmat nem okoznak. Fontos azonban kiemelni, hogy ez nem egy egyszerű esztétikai hiba, hanem sokkal komolyabb probléma is állhat mögötte! A lábduzzadás, az alsó végtagok fáradékonysága, feszülése akár vénás elégtelenséget is jelezhet. Ha ezeket tapasztalja, érdemes mielőbb szakorvost felkeresnie!

Mitől alakulnak ki seprűvénák?

Kialakulásuk 3 fő okra vezethető vissza. Befolyásoló hatással első sorban a genetikai adottság, alkati hajlam lehet. Emellett viszont a hormonok és a nem megfelelő életmód is kockázati tényezőt jelentenek.

A seprűvénák kockázati tényezői:

  • mozgásszegény életmód;
  • elhízás, a normálisnál nagyobb testsúly;
  • terhesség;
  • hormonális változások, nők esetében például a fogamzásgátló készítmények vagy a változókor is hatással lehetnek rá;
  • keringési problémák;
  • kényelmetlen, szorító ruhák viselése;
  • folyamatos álló vagy ülő munka;
  • hőhatás (a nyári hónapokban jellemzően jobban láthatóvá válnak a seprűvénák, rosszabbodhat a visszerek állapota is).
Seprűvénák a lábon

A seprűvénák megelőzése

A seprűvénák megelőzése érdekében főként életmódbeli változtatásokra és odafigyelésre van szükség. Összeszedtünk 5+1 olyan olyan tippet, amelyek segíthetnek.

Rendszeres testmozgás

Az érhálózat és a vénák egészségének megőrzése érdekében fontos a heti rendszerességű sport. A mozgás aktív izomműködést eredményez, amely visszapumpálja a pangó vért a vénákból. Hetente 2-3 alkalommal menjen el úszni, kerékpározni vagy sétálni, ezek mind jót tesznek az érhálózatnak!

Testmozgással a seprűvénák ellen
Ülőmunka hatására vénás betegség

Mozdulatlan testtartás

Természetesen az alvás nem tartozik a probléma forrásai közé. Viszont az, ha napközben folyamatos álló vagy ülő munkát végez valaki, hosszú távon negatív következményekkel járhat. Ilyen esetekben érdemes óránként átmozgatni magunkat, tenni egy rövid sétát, amely segíti az izompumpa működését.

Ülőmunka hatására vénás betegség

Kényelem

A csinos és elegáns kinézet nem csak szűk ruhákkal és magassarkú cipőkkel érhető el! Sőt, a vénák állapotára, a vérkeringésre nagyon is negatívan hatnak a túl szűk fazonú ruhák és a tűsarkú cipők! Ezért érdemes gondosan megválasztani a mindennapi viseletünket. Legyen az öltözet lazább, kényelmes, ami nem szorít el! Ha pedig mindenképp szeretnénk magassarkút felvenni, akkor legyen a közelben váltócipő is!

Magassarkú hatása a vérkeringésre

További megelőzési tippek a seprűvénák ellen például a hideg-meleg váltózuhany, a különböző gyógynövények vagy érbarát vitaminok szedése.

Ha szeretne minden héten legújabb tartalmainkról olvasni, kövesse be Facebook oldalunkat!