A zsírdaganatok jellemzői

A zsírdaganatok általában olyan, jóindulatú, daganatos elváltozások, amelyek különösebb veszélyt nem jelentenek. A göbök vagy csomók a zsírszövetből alakulnak, amelyek közvetlen a bőr alatt vagy az izmok között jönnek létre. De összességében testszerte számos olyan helyen is előfordulhatnak, amelyeket nem lehet kitapintani, így sokszor ezekről nincs tudomása az érintettnek.

A zsírdaganatok:

  • tojás vagy gömb alakot öltenek
  • néhány centiméter nagyságúak
  • a bőr alatt kissé elmozgathatók.

Ezek leggyakrabban a nyak, váll, hát, mellkas, kar vagy láb testrészeken belül jelennek meg, de ritkább esetben testszerte szinte bárhol kialakulhatnak. Átlagosan 1 vagy 2 zsírdaganata szokott lenni az érintetteknek, de létezik olyan öröklött hajlam is, amelyet úgynevezett lipomatózisnak hívunk. Ilyenkor a zsírdaganatok megnövekedett számban fordulhatnak elő.

Zsírdaganat az alkarban

Zsírdaganat az alkarban

Zsírdaganat a hát felső részén

Zsírdaganat a hát felső részén

A zsírdaganatok kiváltó okai és lehetséges szövődményei

Sajnos a kialakulási okukra és a növekedésükre sem lehet egyértelmű választ adni, ugyanis ezek pontos oka még nem ismert. Éppen ebből kifolyólag a zsírdaganatok megelőzésére sincsenek konkrét tanácsok. Előfordulásuk valószínűleg genetikai hajlamra vezethető vissza. Érintettség tekintetében a férfiak és nők körében nagyjából azonos az előfordulási arány, viszont férfiaknál gyakoribb a több zsírdaganat jelenléte.

A lipómák olyan jóindulatú elváltozások, amelyek az egészséget nem veszélyeztetik. Növekedésük is igen lassúnak mondható, így csak hosszú idő elteltével válnak akkorává, amely már panaszt is okozhat. Ilyen esetekben a méretük vagy elhelyezkedésük miatt válnak fájdalmassá, mert például egy ideget nyomnak. Eltávolításuk akkor indokolt, ha esztétikailag zavarók, ha túl naggyá válnak, például egy említett ideget nyomnak, tehát már fájdalmat okoznak és nem utolsó sorban, ha átalakulnak rosszindulatú tumorrá. Szerencsére ez a ritkább esetek közé sorolható.