Kissebészet – a szakrendelés bemutatása

A kissebészet a bőr és bőr alatti zsírszövetek elváltozásainak sebészeti kezelésével foglalkozó szakrendelés. Ez magába foglalja az anyajegyek, zsírdaganatok, bőrdaganatok és bőrelváltozások műtéti eltávolítását. Az eltávolítás helyi érzéstelenítésben, kimetszéssel történik. Ezt követően az eltávolított szövetdarab szövettani vizsgálatra kerül, amely eredményét követően megállapítható, hogy fennáll-e egy esetleges rosszindulatú elváltozás.

Maguk a bőrelváltozások lehetnek örökletesek, például egy anyajegy esetén, de az idő előrehaladtával, allergiás reakciók miatt, egyéb betegségekkel összefüggésben vagy a nem megfelelő higiénia miatt is kialakulhatnak. Függetlenül a kialakulási októl mindenképp fontos odafigyelni rájuk, hiszen egyfelől egészségügyi kockázatot jelenthetnek, másrészt a mindennapokban is kellemetlenséget tudnak okozni.

Milyen kórképek esetén tud hozzám fordulni?

Dr. Kiss Attila

Dr. Kiss Attila

sebész, érsebész főorvos
visszér-specialista

Anyajegyek

Anyajegyek

Az anyajegyek születéskor vagy később alakulnak ki, amelyeknek éles, szabályos határa van, általában barnás elszíneződésűek. Kimetszése abban az esetben indokolt, ha esztétikai vagy kényelmi problémát okoz, illetve, ha felmerült a rákos elváltozás gyanúja.

Zsírdaganatok

Zsírdaganatok

A lipómák, ismertebb nevén zsírdaganatok olyan jóindulatú, lágyszöveti daganatok, amelyek kötőszöveti eredetű zsírszövetből indulnak ki. Leggyakrabban ezek a test felszínén könnyen észlelhetők, viszont ritkább esetben a test bármely táján lévő zsírszövetben kialakulhatnak.

Bőrdaganatok

Bőrdaganatok

A bőrdaganatoknak 3 fajtáját különböztetjük meg. A basaliomát, a laphámrákot és a melanómát. Ezekről mind elmondható, hogy időben való felismerés esetén jól gyógyíthatók. Nem szabad azonban megfeledkezni a kiújulási kockázatról sem, ezért kiemelten fontos a folyamatos kontroll.

Bőrelváltozások

Bőrelváltozások

Ezeket 2 nagy csoportra tudjuk bontani, a jóindulatú bőrdaganatokra és a rosszindulatú bőrdaganatokra. Az jóindulatú bőrelváltozások fő ismérvei, hogy egészséges szövetből állnak és sejtjeik nem terjednek a nyirok- vagy véráram útján. Bizonyos esetekben azonban ezek is átalakulhatnak rákos sejtekké.

Milyen esetekben indokolt a kissebészet?

Sok esetben a páciensek azért keresnek fel, mert esztétikai problémát okoz nekik a bőrükön lévő elváltozás. Vannak, akik szexepiljükként tekintenek rá és még szeretik is, de sokak nem tudnak vele együtt élni. Legyen szó egy nagyobb anyajegyről vagy fibrómáról, ha ezek a test olyan területén helyezkednek el, ahol jól láthatók, akkor bizony van, akiket zavar.

Másik gyakori indoka a kissebészeti beavatkozásoknak, amikor a bőr felületén olyan elváltozás található, amely kényelmileg nehezíti meg a mindennapokat. Egy kiálló anyajegybe sok minden beleakadhat, így felsérthetjük a felületét. Ugyanakkor, ha olyan területen helyezkedik el, akkor a borotválkozás során is tud bosszankodást okozni.

És sajnos vannak olyan indokolt beavatkozások is, amelyek egy jó vagy rosszindulatú daganat miatt valósulnak meg. Ezeket általában először egy bőrgyógyász vizsgálja meg, aki szükség esetén tovább irányítja a pácienst bőrsebészeti szakrendelésre. A hozzám forduló páciensek esetében a gyanús képlet eltávolítását követően egy szövettani vizsgálatra kerül sor. Ennek eredményétől függően felmerülhet további kezelés szükségessége.

Amit érdemes tudni – műtét előtt, műtét alatt, műtét után

A kissebészeti szakrendelésre a leggyorsabban és legkönnyebben telefonon tud bejelentkezni. Ez gyakorlatilag az első, telefonos konzultációnak felel meg. Itt átbeszélünk minden szükséges információt, hogy mi a fennálló probléma, ez mióta tart stb. Ennek függvényében meghatározzuk a kissebészeti ellátás időpontját, illetve, hogy arra hogyan érdemes készülnie.

A beavatkozás ambulánsan, helyi érzéstelenítésben történik, hossza változó lehet, ez függ az elváltozás számától, típusától és nagyságától. Az eljárás során a lehető legkisebb műtéti kimetszés történik az elérhető legjobb eredmény érdekében, ezzel elősegítve a mielőbbi gyógyulást. A bőr felszínén keletkezett hiányt apró, finom öltésekkel zárom vissza, a kimetszett szövet pedig szövettani vizsgálatra kerül.

A műtét végén a páciens saját lábán távozhat, nincs szükség kórházi bennfekvésre. A teljes gyógyulás néhány napot vagy akár 1-2 hetet is igénybe vehet, ez a metszés nagyságától függ. A szövettani kiértékelést követően a pácienseket minden esetben felkeresem, hogy átbeszéljük az eredményeket. Jóindulatú elváltozás esetén nincs további teendő, amennyiben viszont ez rosszindulatú, úgy átbeszéljük a további lépéseket.