Tudta, hogy az agyiér-katasztrófa, vagyis a stroke kialakulásáért az esetek 15-20%-ában a nyaki verőerek szűkülete felelős? Ez a betegség sokszor tünetmentes, tapintással nem diagnosztizálható, így sok esetben csak akkor veszik észre, amikor már nagy bajt okoz. A szűkület viszont már korábban is alattomosan pusztíthat: olyan, úgynevezett néma stroke-okat okozhat, melyeket a betegek lehet, hogy észre sem vesznek.

E rendellenesség során gátlódik a véráram valamelyik olyan artériában, amely az egyik mélyen fekvő agyi területre vezet. Az idegrendszer nagyon érzékeny a vérellátási zavarra, így már néhány perc érelzáródás is a szövet pusztulásához vezethet. Attól függően, hogy melyik agyterület pusztult el, más-más tünetek jelentkeznek a betegnél: memória,- érzékelés és beszédzavar is kialakulhat. A tünetek gyakran csak átmenetiek, mivel egyrészt a szervezet által termelt anyagok feloldhatják a vérrögöt, másrészt elképzelhető, hogy bár a vérrög ott marad, azaz az ér elzárt marad, de más erek átveszik az adott agyterület vérellátását. Azok esetében viszont, akik korábban néma stroke-ot szenvedtek, nagyobb a későbbi agyérgörcs kialakulásának valamint a mentális készségek felgyorsult leépülésének kockázata.

Látható tehát, hogy a nyaki verőér-szűkületet komolyan kell venni. A betegség nem válogat, akkor is előfordulhat, ha a páciens egyébként jól érzi magát és nincsenek szív- vagy alsó végtagi panaszai. Elsősorban az 50 éven felüliek számára jelent kockázatot, ezért aki ebben a korban van, érdemes angiológus szakorvoshoz fordulnia.

Szerencsére egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal megállapítható, hogy a nyaki verőerek egészségesek-e, vagy esetleg megkezdődött az érelmeszesedés. Érdemes tehát élni a lehetőséggel, hiszen a nyakiér ultrahang életet menthet. Központunkban már elérhető ez a berendezés, ezt a szűrővizsgálatot így rövid határidővel el tudjuk végezni. Forduljon bizalommal angiológusunkhoz, kérjen időpontot rendelőnkbe nyaki verőerek Duplex ultrahang vizsgálatára!

További információkért látogasson el az alábbi oldalunkra: https://ersebesz.net/szolgaltatasok/er-belgyogyaszat-angiologia-arterias-es-venas-uh-vizsgalat/