A VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központ budapesti rendelőjében a lézeres visszérműtét során használt NeoLaser 1470 nm-es diódalézer egyaránt alkalmas a fő vénatörzsek, a nagyobb véna oldalágak és az összekötő visszerek (perforansok) műtéti kezelésére. A műtétek helyi érzéstelenítésben, műtői körülmények között történnek.

NeoLaser 1470 nm-es diódalézer a lézerek legfejlettebb típusának képviselője. A magas hullámhosszon a lézersugár energiája a szöveteket alkotó vízmolekulákban nyelődik el, azokat felmelegítve hat a célterületen. A műtétekhez 360 fokban sugárzó radiális szálat használunk, mely hatékonyan sugározza a lézerfényt az érfal teljes belfelületén.

NAGY VÉNATÖRZSEK VIZSGÁLATA ÉS LÉZERES VISSZÉRMŰTÉTTEL TÖRTÉNŐ KEZELÉSE

A lézeres visszérműtét előtt a betegek részletes vizsgálaton vesznek részt szolnoki rendelőnkben (fizikális vizsgálat, vénás ultrahang, szükség esetén artériás Doppler vizsgálat, nyaki érszűkület gyanúja esetén nyaki ultrahang). Szükséges még vérvétel, EKG, valamint jelenleg kérjük betegeinket, hogy a leleteket minden esetben hozzák magukkal, elfogadunk néhány hónapos negatív leleteket is.

A kezelés

A budapesti műtét kezdete előtt fél órával történik a megjelenés a VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központban, ahol elvégezzük a szükséges adminisztrációt és felteheti még kérdéseit. A műtét előtt műtői ruhába öltözik. Minden műtétnél jelen van altatóorvos, aki a beteget szintén kikérdezi a műtét előtt. A lézeres visszérműtétet helyi érzéstelenítésben történik, szükség esetén vénás gyógyszeres rásegítéssel a teljes fájdalommentesség érdekében. Közvetlenül a műtét megkezdése előtt ultrahang segítségével pontosan megjelöljük az eltávolítandó vénákat.

A műtéti terület fertőtlenítő oldattal történő lemosása és steril izolálása után a térdtájon vagy a lábszáron ultrahang segítségével vezetődrótot helyezünk a fő vénatörzs lumenébe és ezt a lágyék- vagy térdhajlatban történő beömlésig vezetjük fel. Ha a kezelendő fő vénatörzs jelentősen tágult, vagy a beömlési visszaáramlás fokozott mértékű, egyéni mérlegelés alapján sor kerülhet a lágyéki vagy a térdhajlatban levő vénás összefolyás műtéti lekötésére, mely szintén fájdalommentes és mintegy másfél cm-es nyom nélkül gyógyuló kis sebet jelent, erre az esetek elenyésző hányadában van szükség. Meghatározzuk a kezelés kezdőpontját, majd eddig a pontig vezetjük a lézerszálat. Ezt követően szintén ultrahang ellenőrzése mellett érzéstelenítő oldattal fecskendezzük körbe az operálandó vénatörzset. A lézeres koaguláció fentről lefelé történik, a lézer katéter folyamatos lassú visszahúzása mellett, ultrahang ellenőrzésével. A fő vénatörzs kezelése után sorra kerülhet az oldalágak kezelése mikrovaricectomiával (speciális mikrosebészeti eszközzel kis tűszúrásnyi nyílásokon keresztül), erre azonban az utóbbi években lezajlott szemléletváltozásnak megfelelően egyre kevésbé van szükség. A műtét végén a végtagra combtőig kompressziós harisnyát helyezünk fel. Közvetlenül a műtét után a beteg felkelhet, panaszmentesség esetén 15 perc múlva otthonába távozhat.

Teendők a kezelés után

Másnap a kötéscserét otthon végzi, 3-4 hét múlva végezzük el az ultrahangos kontroll vizsgálatot. Műtét után 5 napig a beteg naponta egy alkalommal véralvadásgátló injekciót ad be magának trombózis megelőzés céljából. 1-2 nap múlva rugalmas pólya vagy kompressziós harisnya viselése mellett teljesen munkaképes, bár nehéz fizikai munka végzése, sportolás csak 1-2 hét elteltével javasolt. A sebfájdalom a legtöbb esetben minimális, szövet közötti bevérzések csak ritkán jelentkeznek. A műtét utáni panaszok mértéke nagyban függ az operált visszerek mennyiségétől és nagyságától. Leggyakrabban a műtét utáni 2-3. napon jelentkezik égő fájdalom a comb belső felszínén, mely szokványos fájdalomcsillapítóval egyszerűen megszüntethető. A kezelt erek területén néha kemény, esetleg kissé fájdalmas csomók alakulnak ki, ezek néhány hónap alatt spontán felszívódnak, a mindennapi életet nem nehezítik.

A másik oldali végtagon szükség esetén 1-2 hét múlva szintén elvégezhető a lézeres visszérműtét, illetve a kisebb oldalágak, pókhálóvénák kezelése.

MIÉRT VÁLASSZUK A MODERN VISSZÉRMŰTÉTEKET?

Az utóbbi 2-3 évben elterjedt érzéstelenítést nem igénylő műtéti (mechano-kémiai és ragasztásos) módszerek új, költséges technikát alkalmaznak a betegek kényelme érdekében. E módszerek előnyei a hagyományos nyitott műtéttel szemben:

  • nincs műtéti metszés a lágyékhajlatban
  • minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, nincs sebfájdalom
  • a műtét után közvetlenül felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség kórházi megfigyelésre, a műtétek ambulánsan elvégezhetők
  • a műtét érzéstelenítés nélkül végezhető, nem szükséges helyi érzéstelenítés, gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás
  • a szúrások, metszések hiánya miatt kitűnők az esztétikai eredmények
  • a műtét után azonnal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak
  • a hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől

Minden visszérkezelést részletes érsebészeti vizsgálat előz meg, így nem okozhat későbbi szövődményt egy fel nem ismert érszűkületből adódó sebgyógyulási zavar, a visszérbetegség, krónikus vénás elégtelenség okát kiderítve pedig nemcsak a felületes, látható bőrelváltozást kezeljük, hanem az alapbetegséget is.