Az ultrahang vizsgálat egy fájdalommentes és teljesen kíméletes eljárás, amelyet az orvostudomány számos területén használnak. Többek között kiválóan alkalmas a vénás betegségek diagnosztizálására is, mint például a visszérbetegség vagy mélyvénás trombózis. Az időben történő felismerés és kezelés rendkívül fontos, hiszen segíthet a szövődmények kialakulásának megelőzésében.

Vénás betegség ultrahanggal történő vizsgálata

Ultrahang az érgyógyászatban

A vénás betegség diagnosztizálásához nagy mértékben hozzájárul az ultrahang. Segítségével könnyedén képet kaphatunk a véráramlásról és az erek állapotáról. Egy speciális típusa a színes doppler-ultrahang.

Ez az eszköz ötvözi a korábban csak külön-külön elérhető eszközök alkalmazását, azaz a doppleres és a képi ultrahang vizsgálatot. Ennek köszönhetően egy képen láthatjuk az erek elhelyezkedését, azok egymás közötti kapcsolatát, az éren belüli képleteket, elváltozásokat stb. A doppleres rész a véráramlást, annak irányát és a billentyű elégtelenségnek a helyét is jól láthatóvá teszi.

Az ultrahang révén megállapítható, hogy mely vénák érintettek a problémával, és meghatározható a betegség súlyossága is. Láthatóvá válnak az esetleges érelzáródások, az érfalak vastagsága és az esetleges vérömlenyek is. A vizsgálat segítségével képet kapunk a vénás betegség állapotáról és ez alapján a szakorvos megfelelő kezelési lehetőségeket tud javasolni.

Vénás betegség vizsgálata ultrahanggal

Vénás betegség UH vizsgálata

Ez teljesen fájdalommentes és nem jár sugárterheléssel sem, így nem jelent nagyobb kockázatot a páciens számára. Ez azt jelenti, hogy időskorban, társbetegségek esetén és kismamáknál is egyaránt elvégezhető. A vizsgálat gyors és hatékony, így az eredményeket azonnal lehet értékelni.

Nagyjából 20-30 percet vesz igénybe, amely során a teljes lábat, combtőtől egészen a bokáig áttekintjük. Amennyiben a panaszokat visszérbetegség okozza, úgy a vizsgálatot álló helyzetben is elvégezzük. Az észlelt elváltozásokat dokumentáljuk, a pácienssel pedig közösen hozunk döntést a kezelési lehetőségeket illetően.

Az ultrahang diagnosztikát nem csak a vénás betegség meghatározására alkalmazzuk, hanem kontrollként is. Alkalmas a trombózist követő elváltozások vizsgálatára és a visszérbetegség folyamatának ellenőrzésére.

Ha bármilyen érrendszeri problémát tapasztal, fontos, hogy konzultáljon egy szakorvossal.

További edukatív és érdekes tartalmakért látogasson el Facebook oldalunkra!