A visszérbetegség egy gyakori érbetegség, amely emberek millióit érinti, különösen az idősebbeket. Hazánkban is igen gyakori, hiszen a felnőtt magyar lakosság nagyjából 30-40%-a érintett a problémában. Sokszor sajnos a visszerességgel kapcsolatos tévhitek zavart és felesleges aggodalmat okozhatnak. Ebben a blogbejegyzésben célunk, hogy eloszlassuk a tévesen keringő dolgokat és helyette pontos információkat nyújtsunk.

  1. A visszérbetegség csak kozmetika probléma

Tény: Bár a visszerek kétségtelenül csúnyák lehetnek, nem kizárólag esztétikai problémát jelentenek.

Visszérbetegségről akkor beszélünk, amikor a vénákban lévő billentyűk rosszul működnek, ami a vér összegyűléséhez és a kidudorodó, csavarodott vénák megjelenéséhez vezet. A megjelenésen kívül panaszt is okozhatnak, például fájdalom, duzzanat, viszketés, sőt, akár görcsöket is. Ezek kezelése nemcsak esztétikai okokból fontos, hanem a kellemetlen panaszok megszüntetése, továbbá a lehetséges szövődmények megelőzése miatt is.

Visszérbetegség a lábon

  1. Csak a nőknél alakulnak ki visszerek

Tény: Való igaz, hogy a nők hajlamosabbak rá, főként a hormonális változások miatt, de nem csak őket érinti.

A férfiaknál is kialakulhat visszérbetegség, bár az előfordulási gyakoriság alacsonyabb. Az olyan tényezők, mint a genetika, az életkor, az elhízás és a mozgásszegény életmód mindkét nemnél hozzájárulhatnak a visszerek kialakulásához. Nemtől függetlenül mindenkinek fontos, hogy tisztában legyen a kockázati tényezőkkel és megelőző intézkedéseket tegyen.

A visszérbetegség kialakulását fokozza az ülőmunka, így férfiaknál is kialakulhat a betegség

  1. A lábak keresztezése visszérbetegséget okoz

Tény: A lábak időnkénti keresztezése nem okoz közvetlenül problémát.

Azonban a hosszabb ideig egy pozícióban való ülés vagy állás hozzájárulhat a vénaproblémák kialakulásához. Ezek ugyanis növelik az alsó végtagok vénáira nehezedő nyomást, ami elősegítheti a probléma kialakulását. A lábak rendszeres mozgása, nyújtása, megemelése segíthet enyhíteni a nyomást, és csökkentheti a visszérbetegség kialakulásának kockázatát.

A keresztbe tett lábakkal való ülés nem okoz visszérbetegséget

  1. Csak az idősebbeket érinti

Tény: Bár többnyire az idősebbeknél fordul, de akár már fiatalabb korban is jelentkezhet a probléma.

Nőknél jellemző, hogy visszérbetegség alakul ki a terhesség alatt vagy az azt követő időszakban. Emellett a genetikai hajlam, a hormonális változások, az elhízás és a hosszan tartó üléssel vagy állással járó foglalkozások növelhetik a visszérbetegség kialakulásának kockázatát. Rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a kockázati tényezőkkel, és időben tegyünk a megelőzésért.

A terhesség nyomást gyakorol az alsó végtagokra, amely fokozhatja a visszérbetegség kialakulásának kockázatát

Visszérbetegség tévhitek, avagy mi a következtetés?

Mielőtt bedőlnénk egy tévhitnek és az alapján igyekeznénk orvosolni vagy megelőzni a problémát, mindenképp kérjük ki szakértő véleményét! Erre azért van szükség, hogy a betegség megelőzhető legyen, vagy a már kialakult probléma megfelelően legyen kezelve. Ennek hiányában ugyanis súlyos szövődményekhez is vezethet a kezeletlen vénatágulat.

Ha úgy érzi kérdése maradt még a témával kapcsolatban vagy bármilyen érrendszeri problémát tapasztal, forduljon szakorvoshoz!  

További edukatív tartalmakért látogasson el Facebook oldalunkra!