A várandósság az egyik legszebb állapot, azonban sok nehézséggel is jár. Sokan nem szeretnek róla beszélni, de ezen időszak alatt a legtöbb nőnél kialakulhatnak visszerek, amelyek kezdetben csak esztétikailag zavarják a kismamát, később azonban fájdalommal is járhatnak. Jelen blogbejegyzésünkben a visszérbetegségek tüneteire és várandósság alatti kezelésükre térünk ki.

Tippek a terhességi visszér ellen

Mi a visszér és miért gyakori terhesség alatt?

A visszeresség egy jellemzően alsó végtagi betegség, amely a vénák túlzott tágulását jelenti. A lakosság egyre nagyobb részét érinti, a nők esetében azonban gyakrabban fordul elő, különös tekintettel a terhesség időszakára. Ennek oka, hogy várandósság alatt a vérmennyiség megnő a szervezetben, így plusz nyomást gyakorol a lábakra.

A várandósság ideje alatt több tényező is van, amely a visszérbetegség kialakulásához vezethet. Az egyik ilyen, a megnövekedett vérmennyiség, amelyre azért van szükség, hogy a szervezet elegendő oxigénnel és tápanyaggal tudja ellátni a babát és a mamát is.

Visszérbetegség tünetei

A visszérbetegség egyik leggyakoribb tünete a kékes, lilás, esetenként pirosas kitüremkedő ér. Sokak számára első körben csak esztétikai problémának tűnik, ez azonban ennél több. Emellett a visszeresség tünete lehet a gyakori nehézlábérzés, a láb feszülése vagy a lábfájdalom.

Tippek a megelőzésre/kezelésre

A visszérbetegség azonban megelőzhető, illetve a tünetek enyhíthetők az alábbiak segítségével.

1. Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás várandósan is kulcsfontosságú. Ha nincs egészségügyi akadály és a kezelőorvos is hozzájárult, akkor érdemes bevezetni a mindennapokba a sportot. Ez lehet akár kifejezett kismamatorna vagy kismamajóga, de akár más, visszeresség ellen javasolt sportok is alkalmasak lehetnek, mint például az úszás. Ha valamilyen oknál fogva a rendszeres sport nem megengedett, a napi 20-30 perc séta is kiváló mozgásforma.

2. Szűk ruhadarabok kerülése

A szűk ruhadarabok a terhesség esetén egyébként sem ajánlottak, visszeresség esetén pedig fokozottan nem. Itt nem csak a hasat szorító ruhadarabokra kell gondolni, hanem a lábat, lábszárat szorító (pl.: zokni) sem.

3. Súlygyarapodás elkerülése

Sokan úgy gondolják a várandóság alatt bármit és bármennyit lehet enni, hiszen „kettő helyett eszik az anyuka”, azonban ezt az elméletet ma már az orvosok és a védőnők sem osztják. A súlygyarapodásra várandósság esetén fokozottan figyelni kell, hiszen a többletsúlyt a lábaknak kell elbírnia, amelyre a terhesség miatt így is plusz teher hárul.

4. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Részben a súlygyarapodással is összefügg, de a baba és mama egészsége szempontjából is elengedhetetlen a változatos, kiegyensúlyozott étrend. Természetesen a mai babaváró vitaminokban már rengeteg vitamin van, ennek ellenére a zöldségek-, gyümölcsök fokozott fogyasztása mindenképpen ajánlott. Emellett érdemes az úgynevezett „érbarát” ételek preferálása a mindennapokban a lábak egészségéért is.

5. Modern visszérműtétek

A visszerek kezelésének hatékony kezelési formája a modern visszérműtétek, amelyek altatás és érzéstelenítés nélkül végezhető, heg nélküli beavatkozások. Fontos, hogy ez várandósság alatt nem végezhető, azt követően azonban, ha nem enyhülnek a panaszok érdemes felvenni a kapcsolatot egy specialistával.

Bízunk benne, hogy jelen blogbejegyzésünk segít átlátni, hogyan lehet elkerülni, illetve kezelni a terhesség alatt bekövetkezett visszerekre.

Amennyiben hasznosnak találták a bejegyzésünket, osszák meg barátaikkal, további érdekes tartalmakért kövessék Facebook oldalunkat, kérdés esetén pedig forduljanak hozzánk bizalommal.