Sokan keresnek fel bennünket seprűvéna panaszokkal és kérdezik, hogy hogyan lehetett volna megelőzni, vagy hogyan lehetne őket kezelni. Fontos kiemelni, hogy a seprűvéna nemcsak esztétikai probléma, így megjelenése esetén minden esetben szakorvoshoz fordulni, akivel közösen érdemes dönteni a kezelés menetéről. Azonban van néhány tippünk a panaszok enyhítésére, melyeket jelen blogbejegyzésünkben összesítettünk Önöknek.

3+1 tipp a seprűvénák kezelésére

Mi a seprűvéna?

A seprűvéna valójában egy hajszálértágulat. Kezdetben csak egy lilás, kékes ér látszódik, később azonban megjelenhet a nehézláb-érzés is, amely a visszérbetegségek előszobája.

A seprűvéna kortól és nemtől függetlenül kialakulhat, azonban van néhány kockázati tényező, amely esetben gyakoribb a megjelenése. Ilyen például a mozgásszegény életmód, a túlsúly, a szív-és érrendszeri betegségek, az álló-, vagy ülőmunka, de a terhesség vagy a túl sok gyantázás is kiváltó oka lehet.

Seprűvénák megelőzése

A seprűvénák megelőzésében nagy szerepet játszanak a különböző antioxidánsok. Így például a C-vitamin, amely megköti a szabadgyököket és segíti a méregtelenítési folyamatokat, valamint az E-vitamin, amely a keringésért és a vérrögök lebontásáért felel.

Emellett természetesen a rendszeres testmozgás és egészséges étkezés is segíthet a megelőzésben.

A seprűvénák kezelése

1. Vadgesztenye

A vadgesztenye alkalmazása már a népi gyógyászatban is jelentős volt. Eszcin nevű hatóanyaga gyulladáscsökkentő és érszűkítő, amely jó hatással van a vénákra. Belsőleg és külsőleg is alkalmazható, hiszen vitaminok és krémek formájában is kapható.

2. Tigrisfű

A tigrisfű – a vadgesztenyéhez hasonlóan – alkalmas a keringési zavarok kezelésére. Hatóanyagának köszönhetően a vizesedést is csökkenti, így a lábdagadás is csökkenthető vele.

3. Kompressziós harisnya

A kompressziós harisnya nemcsak seprűvéna kezelésére alkalmas, hanem egyéb vénás betegségek kezelésére is. A kompressziós harisnya nyomást gyakorol a lábra és a bokára, összenyomja a vénákat, ezzel elősegítve a vénák megfelelő működését.

+1 Modern visszérműtétek

A seprűvénák kezelésének hatékony kezelési formája a modern visszérműtétek, ezek közül is a szkleroterápia vagy más néven érelzárás, amely altatás és érzéstelenítés nélkül végezhető, heg nélküli beavatkozás.

Bízunk benne, hogy jelen blogbejegyzésünk segítségével jobban átlátják majd a seprűvénák kezelési lehetőségeit.

Amennyiben hasznosnak találták a bejegyzésünket, osszák meg barátaikkal, további érdekes tartalmakért kövessék Facebook oldalunkat, kérdés esetén pedig forduljanak hozzánk bizalommal.