A zsigeri zsír a hasüregben található, egész pontosan a hasi szervek körül. Ez eltér a bőr alatti zsírtól, hiszen az nem a szervek körül, hanem a test többi részén helyezkedik el. A zsigeri zsír nem csak esztétikai problémát jelent, hanem számos egészségügyi problémához is kapcsolódhat, például a szívbetegségekhez, a cukorbetegséghez és a rákos megbetegedésekhez, sőt, akár a visszeres láb kialakulásának oka is lehet.

visszeres láb és zsigeri zsír kapcsolata

Mitől alakul ki a zsigeri zsír?

Kialakulásának és növekedésének számos oka lehet, beleértve a következőket:

  • Túlsúly és elhízás: Ezek a zsigeri zsír növekedésének elsődleges és leggyakoribb okai.
  • Genetika: Sajnos a testalkat, a hízásra való hajlam is örökletes lehet, így a zsigeri zsír növekedésében a genetika is nagy szerepet játszik.
  • Életmódbeli tényezők: Egyes tényezők, például a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás is növelhetik a zsigeri zsír növekedésének kockázatát, hiszen az elégtelen testmozgás következtében a zsír is elkezd raktározódni.

Mi köze van a zsigeri zsírnak a visszeres láb kialakulásához?

Sajnos ez a felesleges zsírréteg növeli a vérnyomást, ami egyenesen arányosan növeli a visszerekre nehezedő nyomást. Emellett gyulladáskeltő hatása van, ami károsíthatja a vénák falát, nem utolsó sorban pedig csökkenti a vérkeringést. Ez az erek elváltozásához, megcsavarodásához vezethet, melynek eredményeként gyakran visszeres láb alakul ki.

visszeres láb

Felmerülhet a kérdés, hogy a szervek körüli zsírt el lehet-e tüntetni, hiszen mindenki szeretné megelőzni a cukorbetegség vagy éppen a daganatos betegségek kialakulását, illetve senki sem vágyik arra, hogy takargatni kelljen a visszeres lábait. A genetikai faktorokat nem fogjuk tudni befolyásolni, azonban az életmódbeli tényezőket annál inkább. Így érdemes minél több rostot, tehát gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, valamint kiválasztani a megfelelő mozgásformát, és rendszeresen végezni azt.

visszeres láb megelőzése egészséges életmóddal

Az évek óta gyakorolt szokások megváltoztatása nem könnyű, és nem is megy egyik pillanatról a másikra. Kitartással és egészségközpontú szemléletmóddal azonban a hatás biztosan nem marad el!

További hasznos tartalmakért látogasson el Facebook oldalamra és jelentkezzen be személyes konzultációra!