Az érszűkület egy olyan betegség, amelyben az artériák falai megvastagodnak és megkeményednek. Ez az erek átmérőjének csökkenéséhez vezet, ami akadályozza a vér áramlását. A kezeletlen érszűkület számos súlyos egészségügyi problémát okozhat, beleértve a szívinfarktust, az agyvérzést és az alsó végtagok elhalását.

Az érszűkület kialakulása és megelőzése

Több oka is lehet az érszűkület kialakulásának:

  • a dohányzás,
  • a magas vérnyomás,
  • a magas koleszterinszint,
  • a cukorbetegség,
  • az örökletes tényezők.
érszűkület megelőzése

Mint minden betegség megelőzésénél, az érszűkület kialakulásánál is nagyon fontos a prevenció. Ezen belül kiemelt jelentőséggel bír a fizikai aktivitás. Hogy miért?

A rendszeres mozgás segít az erek rugalmasságának megőrzésében, ami csökkenti az érszűkület kialakulásának kockázatát. Ahhoz, hogy a testmozgás kifejtse pozitív hatásait ajánlott legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc intenzív fizikai aktivitást végezni.

A rendszeres mozgás több különféle egészségügyi előnnyel is jár. Ilyen például a fogyás, a stressz csökkenése, valamint a jobb mentális egészségi állapot kialakítása és megőrzése.

Milyen mozgásformák segítenek a megelőzésben?

A rendszeres mozgásnak számos módja van. A legfontosabb, hogy olyan mozgásformát válasszunk, amit élvezni tudunk, és amit hosszú távon is fenn tudunk tartani.

érszűkület megelőzése- a rendszeres mozgás szerepe

Az érszűkület megelőzése és kezelése során különösen hasznosak lehetnek a következő mozgásformák:

  • Aerob mozgás: a futás, a gyaloglás, az úszás vagy a kerékpározás segíti az erek tágulását és javítja a vérkeringést.
  • Jóga: segíti az izmok ellazulását és a vérkeringés javítását.
  • Tai chi: ez egy lassú, kiegyensúlyozott mozgásforma, amely pozitívan hat az erek rugalmasságának megőrzésére.

Mire kell figyelni a mozgás során?

A mozgás során kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, hogy fokozatosan növeljük az intenzitást és az időtartamot. Ha nem vagyunk hozzászokva a rendszeres aktivitáshoz, kezdjük kis lépésekkel és fokozatosan növeljük a terhelést.

A mozgás során figyeljünk a légzésünkre, és mindig igyunk elegendő folyadékot. Ha bármilyen kellemetlen tünetet tapasztalunk, azonnal hagyjuk abba az adott mozgásformát.

érszűkület megelőzése- a rendszeres mozgás szerepe

A testmozgás az érszűkület megelőzésében és kezelésében is fontos szerepet játszik. Ha aggódik az érszűkület kialakulásának kockázata miatt, beszéljen kezelőorvosával, hogy mely mozgásformát megengedettek az Ön számára.

Amennyiben Önnek érgyógyászati vagy visszeres panaszai vannak, ne várjon tovább, jelentkezzen be konzultációra!

További hasznos tartalmakat Facebook oldalamon olvashat.