Az érszűkület nem más, mint amikor egy ér belső átmérője lecsökken. Ennek eredménye, hogy a normálisnál kevesebb lesz a benne áramló vér. Az érszűkület a kisebb-nagyobb artériák betegsége.

Kialakulása többféle okra is visszavezethető. A következőkben ezeket szedtük össze, továbbá, hogy melyek azok a tünetek és panaszok, amelyekről felismerhető a probléma.

érszűkület

Hogyan ismerhető fel az érszűkület?

Ez attól függ, hogy a szervezeten belül hol alakul ki.

Alsó végtagban – hátterében főként oxigénellátási zavar állhat

 • lábszárfájdalom
 • hideg végtagok a bokától lefelé
 • lábikragörcs
 • a pulzus szinte tapinthatatlan a lábfejen

Koszorúér-szűkület

 • nyomó, szorító mellkasi fájdalom
 • légszomj
 • szívritmuszavar

Nyaki érszűkület – az agy csökkent oxigénszintje állhat a háttérben

 • szédülés
 • látászavar
 • fülzúgás

Kockázati tényezők vagy öröklött hajlam?

A válasz: mindkettő!

Mint sok más egyéb betegségnél, itt is szerepet játszik az örökletesség. Azonban ez „csak” egy a sok közül. Sajnos sok olyan kockázati tényező van, amelyek akár az életmódból is eredeztethetők.

1. Dohányzás

A dohányzás hatására nő a vérrögképződés esélye, illetve az érfal belső felszíne is károsodik. A megtermelt nitrogén-oxid felel az erek tágulásáért, hogy jobban áramoljon a vér. A dohányzás hatására viszont csökken a nitrogén-oxid termelt mennyisége. Ez egy viszonylag hosszabb folyamat. Eredménye, hogy az erek elkezdenek összehúzódni, így nő az érelzáródás, a stroke és az érszűkület kialakulásának kockázata is.

Dohányzás káros hatása az érrendszerre

2. Egészségtelen táplálkozás

Ön tudta? A magas koleszterin- és vérzsírszint az egyik legfőbb okozója az érszűkületnek. Ha hosszabb időn keresztül fennáll a magas koleszterinszint, akkor az súlyos következményekkel járhat. Az érfalban úgynevezett plakkok (lerakódások) keletkeznek. Köznyelvben ezt hívjuk érelmeszesedésnek. Az érszűkület ennek szövődményeként jön létre, amely akár érelzáródást vagy súlyosabb problémát is okozhat.

Egészségtelen, zsíros ételek növelik a koleszterinszintet

3. Magas vérnyomás

A magas vérnyomás következménye, hogy az erek falán úgynevezett mikro repedések jönnek létre. Ez elindít egy gyulladásos folyamatot, valamint a plakk képződését, amely pedig elmeszesedik. Végeredményben pedig szintén az érszűkület kialakulásáról beszélhetünk. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a magas vérnyomás megfelelő kezelése is rendkívül fontos! A folyamat ugyanis oda-vissza működik, azaz az érszűkület és magas vérnyomás képesek rontani egymás állapotát.

az érszűkület és magas vérnyomás kapcsolata

4. Cukorbetegség

A magas vércukorszintnek számos károsító hatása van, így többek között az erekre is kártékonyan hat. A cukorbetegség egyik leggyakoribb szövődménye az érelmeszesedés, amely veszélyes, hiszen érszűkülethez vezet. Függetlenül attól, hogy 1-es vagy 2-es típusú a diabétesz, ugyanúgy mészlerakódást eredményez az érfalban. Az érszűkület és cukorbetegség együttes jelenléte veszélyessé válik. A megfelelő kezelés hiányában jelentősen nőhet az amputáció kockázata.

a vércukorszint és érszűkület kapcsolata

Mit tegyen az érszűkület megelőzése érdekében?

Genetikai hajlamunk ellen nem lehet tenni, viszont az életmódbeli változtatásokról mi döntünk! Ezek képesek akár a már kialakult betegségre is jótékonyan hatni vagy segíteni a megelőzést.

 • Tegye le a cigarettát!
 • Figyeljen oda a rendszeres, egészséges táplálkozásra és fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot!
 • Mozogjon hetente legalább 2-3 alkalommal minimum 30 percet!

Mielőtt viszont belekezdene az életmódváltásba: ne egyik napról a másikra tegye! Fontos, hogy a változtatások fokozatosan legyenek bevezetve. Ez nem csak szervezetünknek segít, hogy megszokja az „új” életmódot, hanem mi is képesek leszünk hosszabb távon fenntartani a változtatásokat.

Ha Ön a fentebb említett jeleket tapasztalja vagy már elmúlt 50 éves, vegyen részt szűrővizsgálaton! Tegyen érhálózata egészségéért, kérjen konzultációs időpontot!