A visszérbetegség egy olyan állapot, amikor az alsó végtagi vénák kitágulnak és megcsavarodnak. A betegség kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, beleértve a genetikát, az egészségtelen táplálkozást és a túlsúlyt, valamit a hormonális változásokat.

Visszérbetegség

Az ünnepi időszakban gyakran előfordul, hogy túleszünk magunkon, ami nemcsak a testsúlyunkra, hanem érrendszeri egészségünkre is káros hatással lehet. A visszérbetegségben szenvedők számára különösen fontos, hogy figyeljenek arra, mit esznek az ünnepek alatt. Ezért a következőkben összeszedtem érbarát ételmegoldásokat.

Milyen ételeket együnk az ünnepek alatt, hogy megőrizzük érrendszeri egészségünket?

Az ünnepek alatt rendszerint túl sok sót, cukrot és zsírt fogyasztunk. Ezek az ételek károsak lehetnek az érrendszerre, és növelhetik a visszérbetegség kialakulásának kockázatát.

A karácsonyi lakomák alkalmával tehát leginkább arra kell figyelnünk, hogy a fentebb említett sóból, cukorból és zsírból kevesebbet fogyasszunk. Ez hogyan kivitelezhető? Nem kell óriási erőfeszítésre gondolni, és a tradicionális családi recepteket sem kell teljesen megváltoztatni. Elég, ha néhány apró tanácsot megfogadunk, így elkerülhetjük a visszérbetegségek kialakulását, vagy megelőzhetjük a már meglévő tünetek súlyosbodását.

Íme néhány tipp:

  • Válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat a finomított gabonafélék helyett.
  • Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt.
Visszérbetegség
  • Válasszunk sovány húsokat, halakat és tejtermékeket.
  • Kerüljük a túlzott sózást, az intenzívebb ízek eléréséhez használjunk inkább fűszereket.
  • Cseréljünk ki egészségesebb alternatívákra a túl cukros vagy zsíros alapanyagokat.

Arra tehát nincs szükség, hogy teljesen lecseréljük a hagyományos ünnepi fogásokat. Elég, ha például a túróstésztában a fehér lisztes verziót teljes kiőrlésűre vagy zöldségből készült típusra cseréljük, vagy ha a zsíros, füstölt húsokat grillezett, párolt fajtákkal helyettesítjük.

Mi a teendő, ha a visszérbetegség már kialakult?

Ha a visszérbetegség már kialakult, akkor nem elegendő csak az étrendre figyelni. A visszérbetegség kezelése érdekében szükség lehet valamilyen visszérkezelési eljárásra.

Szerencsére ma már több különböző kezelés közül választhatunk attól függően, hogy milyen típusú visszérbetegségünk van. Egészségcentrumunkban számos modern eljárást kínálunk:

  • Lézeres visszérműtét
  • Rádiófrekvenciás visszérműtét
  • Szkleroterápia
  • Ragasztásos visszérműtét

A visszérműtétet minden esetben egy személyes konzultáció előzi meg, mely során az orvos megvizsgálja a páciens állapotát, és egyénre szabott kezelési tervet készít.

Ha Ön is érintett valamilyen visszérbetegségben, keressen bizalommal és jelentkezzen be személyes konzultációra!

További hasznos tartalmakért látogasson el Facebook oldalamra!