A visszérbetegség a vénák jelentős mértékű kitágulását jelenti, amely rontja az értintett végtag vérkeringését és kedvez a vérrögök kialakulásának. A visszérbetegség felismerésekor mindenképp érdemes szakorvost felkeresni! A betegség leggyakrabban genetikai okokra vezethető vissza, de egyéb hajlamosító tényezői is vannak. Blogbejegyzésünkben ezeket szedtük össze Önöknek.

Mitől alakul ki a visszérbetegség?

Az elsődleges visszérbetegség

A visszérbetegségek jelentős része ebbe a csoportba tartozik, amely esetén általában öröklött hajlamról van szó. Ilyenkor a probléma különösebb ok nélkül alakul ki, viszont ekkor is vannak olyan rizikófaktorok, amelyek hozzájárulhatnak a visszérbetegség előidézéséhez.

  • kor előrehaladottsága
  • túlsúly, amely nagyobb nyomást helyez az alsó végtagokra
  • dohányzás
  • mozgáshiányos életmód
  • tartós testtartás, például folyamatos ülő vagy állómunka
  • áldott állapot, amely nagyobb megterhelést jelent a lábaknak

Ezek mellett sajnos vagy nem sajnos, de bizony a nem is rengeteg szerepet játszik. Nem meglepő ugyanis, ha azt mondjuk, hogy a nőknél sokkal gyakoribb a probléma. Ebben az ösztrogén hormonnak van szerepe, amely gyengíti a kötőszöveteket. A gyengébb kötőszövetek pedig végső soron hozzájárulhatnak a visszérbetegség kialakulásához.

Az elsődleges visszérbetegség

A másodlagos visszérbetegség

A visszérbetegség ezen típusáról ritkábban beszélünk, hiszen ez ritkábban is fordul elő. Általában valamilyen elzáródás vagy trombózis következtében jön létre ilyenkor a probléma. Ha nem működnek megfelelően a vénabillentyűk, akkor mélyvénás trombózis alakulhat ki, amelyet vérrög okoz.

Ez ellen azonban lehet tenni! Ugyanis a mélyvénás trombózis kialakulási esélye összefüggésben áll az életmódunkkal. Annak érdekében, hogy csökkentsük a kialakulási kockázatot fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk, figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra és lehetőleg hanyagoljuk a dohányzást.

Tudatos táplálkozás

Figyeljen oda Ön is alsó végtagjai egészségére! Amennyiben kérdése vagy panasza merült fel, keressen minket bizalommal!

További tartalmakért látogasson el Facebook oldalunkra!