A visszérprobléma a vénák jelentős mértékű kitágulását jelenti, amely rontja az érintett végtag vérkeringését és kedvez a vérrögök kialakulásának. A visszérbetegség felismerésekor mindenképp érdemes szakorvost felkeresni! A betegség leggyakrabban genetikai okokra vezethető vissza, de egyéb hajlamosító tényezői is vannak. Blogbejegyzésünkben ezeket szedtük össze Önöknek.

Mitől alakul ki a visszérbetegség?

Az elsődleges visszérbetegség

A tágult vénák jelentős része ebbe a csoportba tartozik, amely esetén általában öröklött hajlamról van szó. Ilyenkor a probléma különösebb ok nélkül alakul ki, viszont ekkor is vannak olyan rizikófaktorok, amelyek hozzájárulhatnak a visszérbetegség előidézéséhez.

  • kor előrehaladottsága
  • túlsúly, amely nagyobb nyomást helyez az alsó végtagokra
  • dohányzás
  • mozgáshiányos életmód
  • tartós testtartás, például folyamatos ülő vagy állómunka
  • áldott állapot, amely nagyobb megterhelést jelent a lábaknak

Ezek mellett sajnos vagy nem sajnos, de bizony a nem is rengeteg szerepet játszik. Nem meglepő ugyanis, ha azt mondjuk, hogy a nőknél sokkal gyakoribb a probléma. Ebben az ösztrogén hormonnak van szerepe, amely gyengíti a kötőszöveteket. A gyengébb kötőszövetek pedig végső soron hozzájárulhatnak a visszérbetegség kialakulásához.

Az elsődleges visszérbetegség

A másodlagos visszérbetegség

A betegség ezen típusáról ritkábban beszélünk, hiszen ez ritkábban is fordul elő. Általában valamilyen elzáródás vagy trombózis következtében jön létre ilyenkor a probléma. Ha nem működnek megfelelően a vénabillentyűk, akkor mélyvénás trombózis alakulhat ki, amelyet vérrögöt okoz.

Ez ellen azonban lehet tenni! Ugyanis a mélyvénás trombózis kialakulási esélye összefüggésben áll az életmódunkkal. Annak érdekében, hogy csökkentsük a kialakulási kockázatot fontos, hogy tudatosan táplálkozzunk, figyeljünk oda a rendszeres testmozgásra és lehetőleg hanyagoljuk a dohányzást. Ezek mind olyan életmódbeli tényezők, amelyek csak apró változtatásokat igényelnek, ám jelentősen hozzá tudnak járulni a vénák egészségéhez és annak megőrzéséhez!

Tudatos táplálkozás

Figyeljen oda Ön is alsó végtagjai egészségére! Amennyiben kérdése vagy panasza merült fel, keressen minket bizalommal, hogy segíthessünk problémája hatékony és mielőbbi megoldásában!

További hasznos tartalmakért látogasson el Facebook oldalunkra!