Visszerek vannak lábain? Akkor ne hagyja őket figyelmen kívül, ugyanis a visszérprobléma nem csak esztétikailag lehet zavaró.

Alattomos betegség a visszér!

A visszérprobléma nem egyik napról a másikra alakul ki, ez egy lassú folyamat, amelyet fontos időben észrevenni. Ehhez érdemes ismerni azokat az első jeleket, amelyek a kialakulóban lévő visszérproblémára utalhatnak!

Kezdetben nem igen tapasztalható tünet, azonban idővel esténként már megjelenthet enyhe lábdagadás vagy lábfájdalom. Ezek a tünetek később felerősödhetnek, megjelenhetnek az éjjeli lábgörcsök. Ezen tünetek észlelésekor már javasolt lenne egy szakorvost felkeresni, az esetleges nagyobb probléma elkerülése érdekében.

Általában az embereknek viszont már csak akkor tűnik fel a visszérbetegség, amikor a végtagon jelentkezik annak jellegzetes tünete. Ez nem más, mint a bőrfelszínen egyre erősebben átlátszódó vénák összessége. A probléma ezen szakaszában már mindenképp szakorvoshoz kell fordulni a megfelelő kezelés érdekében! Ezzel elkerülhető a betegség állapotának továbbromlása.

Lábszárfájdalom, amelyet a hölgy fog a kezével.

Miért fontos időben felismerni a visszérbetegséget?

Maguk a visszerek olyan kitágult vénák, amelyekben a vér nem tud megfelelően keringeni. Ilyenkor lelassul a vérkeringés, amely hatására a vénában vérrög alakulhat ki. Ez jobb esetben lehet felületi vérrög, míg súlyosabb esetben egy mélyvénás trombózist is okozhat.

Emellett fontos kiemelni azt is, hogy a kezeletlen, krónikus vénás elégtelenségnek a végstádiuma nem más, mint a lábszárfekély. Ez olyan, akár nagyobb területet érintő sebet jelent, általában a boka környékén, amely rendszeres szakorvosi gondozást igényel! Ilyen esetekben a gyógyuláshoz is több hónap szükséges.

Kékes-zöldes elszíneződésű visszérprobléma a lábszárakon.

Hajlamosító tényezők

Habár a visszérbetegség leginkább az öröklött hajlamon múlik, azonban vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyek hatással lehetnek kialakulási kockázatára. Erre hoztunk néhány példát, amelyekre érdemes odafigyelni, ezzel is csökkentve a visszerek megjelenésének kockázatát.

Az állómunka épp olyan ártalmas, mint az ülőmunka. Előbbi esetén célszerű napközben többször megpihentetni a lábat, illetve átmozgatni, hogy ne érje tartós terhelés. Utóbbi esetén pedig álljunk fel napközben többször, hogy átmozgassuk lábunkat, ezzel is serkentve a vérkeringést.

További hajlamosító tényezők lehetnek a dohányzás, a túlsúly és az egészségtelen étkezés is. Ezek mellett vannak olyan betegségek, például cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegség, amelyek szintén hatással lehetnek a visszérbetegség kialakulására.

Nap végén jelentkező lábdagadás, amelyet a hölgy fog a kezével.

Összességében látható, hogy érdemes már a visszérprobléma első jeleire odafigyelni, ezzel együtt a megelőzésre, hogy elkerülhető legyen egy esetleges nagyobb baj. Amennyiben kérdése merült fel vagy Ön is visszérbetegséggel küzd, keressen minket bizalommal! További információkért látogasson el Facebook oldalunkra!