Visszeres problémáról akkor beszélünk, amikor a vénák nem működnek megfelelően, amely a vénák közötti kötőszövetek gyengeségét jelenti. Kezdetben ez csak esztétikai problémát okoz, hiszen a lábszáron apró kékes-pirosas színű erek jelennek meg. Azonban amennyiben nem figyelünk oda az első jelekre, ez később továbbfokozódhat és kialakulhat az úgynevezett nehéz-lábérzés, valamint az éjszakánként tapasztalható lábgörcs. Ismerje meg, hogy visszeres láb esetén a betegség milyen típusait tudjuk megkülönböztetni!

A visszértípusok megkülönböztetése

Pókháló visszeresség

A betegség ezen típusának is kettő fajtája van. Az egyik típus az elszórtan elhelyezkedő, többnyire rózsaszínes megjelenésű apró visszerek összessége. Míg a másik az általában egy pontból kiinduló, de csoportosan megjelenő, vastagabb, lilás színű visszeres megbetegedés. A pókháló visszeresség két típusa külön és együtt is megjelenhet. Ezeknek a kezelése minden esetben attól függ, hogy a betegség mennyire van előrehaladott állapotban.

Seprűvénák, avagy a hajszáleresség

A seprűvénák általában 1 milliméternél vékonyabb értágulatok, amelyek kékes, lilás vagy pirosas elszíneződésűek és a combon vagy lábszáron elszórtan jelennek meg. Habár ezeknek a kialakulása sokszor a genetikai hajlamon múlik, vannak olyan tényezők, amelyek tovább növelhetik kialakulási a kockázatot. Tipikusan ilyen lehet a mozgásszegény életmód, az állandó súlyfelesleg, de például a folyamatos álló vagy ülő munkavégzés. Habár maguk a seprűvénák a visszérbetegség első jelei, azonban a zavaró esztétikai megjelenésen kívül egyéb panaszt nem okoznak.

Retikuláris vénatágulatok

Az erek ezen típusa valamivel már nagyobb, mint egy hajszálér, és tipikusan a mélyebben futó vénák elégtelen működésére mutatnak rá. Nagyjából 2-4 milliméter vastagok, kékes színűek, amelyek sajnos így jól átlátszódnak a bőrfelszínen. Általában egymással lazán összekapcsolódnak, és legtöbbször a lábszárnak, valamint a combnak külső és hátsó felén jelennek meg. Ahogy a hajszálerek, úgy ezek sem okoznak panaszt, csupán esztétikailag lehetnek kellemetlenek.

Klasszikus visszeresség

A visszeres betegségnek ez a legismertebb változata, amely a retikuláris vénáknál már nagyobb, így többnyire 5 mm és 1 cm közötti vastagságban fordul elő. A visszeres betegség ezen állapotában a vénák már kidudorodnak a bőrfelszínen, amelyek zavaró, kacskaringós alakot öltenek. Ezek többnyire a lábszár, a térd és a comb belső felén jelennek meg, azonban ritka esetekben a vádlin is előfordulhat. Sajnos ezek már nem csak esztétikai panaszokat okoznak, hanem fájdalmasak lehetnek és a láb fáradékonyságát idézik elő.

Reméljük blogbejegyzésünk segít, hogy a visszeres láb problémáját elkerülje vagy tünet esetén, azt mielőbb felismerje.  Amennyiben Ön is tapasztal különböző panaszokat a fent említettek közül vagy kérdése van a betegséggel kapcsolatban, úgy forduljon hozzánk bizalommal! További információkért és érdekességekért kövesse be Facebook oldalunkat!