Talán meglepő, de hazánkban igen sokakat érint a visszérbetegség problémája. Ez nagyjából a lakosság 20-30%-ának felel meg, és sajnos köztük is egyre többen vannak a fiatalok. Akár már a 20-as éveikben járóknál is megjelenhetnek kisebb problémák, úgy, mint a pókhálóvénák. Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy habár a nők hajlamosabbak a visszerességre, a férfiak is ugyanúgy ki vannak téve a betegség kockázatának.

Nyáron romolhat a visszerek állapota

A nyári melegben sokan tapasztalhatják, hogy a visszereik jobban feldagadnak, élénkebbek lesznek, ezzel kellemetlen esztétikai problémát okozva. Fontos azonban tudni, hogy nyáron a visszérbetegség nem csak azokat érinti, akiknek már meglévő problémájuk van. Bizony az egészséges lábakon is megjelenhetnek kellemetlen tünetek. Ennek oka, hogy a nagy meleg miatt a vénás keringési rendszer fokozott terhelésnek van kitéve.

A tartós meleg hatására a test verejtékezik, ezzel megtartva normál hőháztartását, valamint kitágulnak az erek és a visszerek is. Ez főként a nőknél szembetűnőbb, hiszen nekik vékonyabb a bőre, így az alatta futó, megdagadt, kékes színű visszér jobban láthatóvá válik. Azonban kiemelendő, hogy ezek megjelenése nem minden esetben jelent problémát!

A meleg hatására kitágult erek van, hogy csak esztétikailag okoznak kellemetlenséget. Ilyenek a pókhálóvénák – más szóval hajszálerek vagy seprűvénák – is, amelyek, ahogy a nevében is benne van, szinte hajszál vékonyak, egy milliméternél is kisebb erek hálózata. Ezek megjelenése teljesen veszélytelen, azonban érdemes őket szemmel tartani. Figyelje, hogy romlik-e az állapotuk, növekednek-e, hiszen akkor már javasolt szakorvoshoz fordulni velük!

További rizikófaktorok a nyári meleg mellett

Habár a visszeres problémák kialakulása legnagyobb mértékben genetikai hajlamtól függ, vannak olyan külső tényezők, amelyek a kialakulási kockázatát növelhetik. Többek között sajnos ilyen az áldott, azaz terhesség időszaka is, amikor egyfelől hormonális hatások érik a szervezetet, másrészt a testsúly növekedésének következtében nagyobb nyomás éri az alsó végtagokat, ezzel a vénákat is.

A visszeresség kialakulásában szerepet játszhat az is, ha valaki folyamatosan ülő vagy álló munkát végez. Igen, sajnos mindkét véglet negatív hatást gyakorol a visszerességre. Ezért nagyon fontos, hogy munka közben többször felálljunk átmozgatni magunkat, vagy épp időközönként leüljünk, hogy megpihentessük alsó végtagjaink.

Amennyiben már Ön is visszeres problémákkal küzd vagy még csak most jelentkeztek az első tünetek, esetleg kérdése van a megelőzéssel kapcsolatban, úgy forduljon hozzánk bizalommal, hogy segíthessünk! További érdekességekért és hasznos információkért kövesse be Facebook oldalunkat!