Hogyan, miért és kinél alakul ki a seprűvéna? Milyen kezelési módszerrel lehet eltüntetni és mit tehetünk a megelőzésért? Ebben a blogbejegyzésben összeszedtünk mindent, amit érdemes tudni róla.

Seprűvéna a combon

Mi az a seprűvéna?

A seprűvéna alapvetően egy apró visszértágulat, amely leggyakrabban a comb és boka környékén jelenik meg. Ezt a jellegzetes megjelenést a pókhálószerű, elágazó, kanyarulatos erecskék adják, melyek általában kék vagy lila színűek. Habár elsősorban esztétikai problémát jelentenek, néhány esetben fájdalommal, viszketéssel vagy égő érzéssel is járhatnak.

A probléma különösen az 50 év feletti korosztályt érinti, de sajnos már fiatalabb korban is előfordulhat, ráadásul nemtől függetlenül.

A seprűvéna kialakulása összefüggésben áll a vénák működésének zavarával. A vénák a szív felé szállítják a vérünket, ezekben a vénákban pedig billentyűk vannak. Ezek azt a célt szolgálják, hogy segítenek a visszafelé áramló vér megakadályozásában, biztosítva ezzel a vér normális áramlását a szív felé.

Seprűvénás láb

Azonban bizonyos tényezők befolyásolhatják a vénák és a billentyűk helyes működését, ami végül a seprűvénák kialakulásához vezet.

A seprűvéna kialakulásának lehetséges okai

Vénafal gyengülése

A vénafalak rugalmassága csökkenhet, ami megakadályozza a vénák hatékony összehúzódását. Ez a folyamat lehet genetikai eredetű vagy az idő múlásával is bekövetkezhet.

Billentyűk elégtelen működése

Ezek idővel gyengülhetnek, hibásan működhetnek. Ennek következtében a vér visszafelé áramolhat a lábakban, ami a vénák kitágulásához és visszértágulathoz vezethet.

Magas nyomás a vénákban

Hosszan tartó álló vagy ülő helyzetben a gravitáció miatt a vér nehezebben áramlik a szív felé. Ennek eredményeként a vénákban magasabb nyomás alakulhat ki, amely hozzájárulhat a vénafalak károsodásához és a seprűvénák kialakulásához.

Hormonális változásoktól seprűvéna?

Bizonyos hormonális változások, például a terhesség vagy hormonális fogamzásgátlók használata, befolyásolhatják a vénák működését és növelhetik a seprűvéna kialakulásának kockázatát.

Terhességi visszér

Fontos megjegyezni, hogy a seprűvénák kialakulása sokféle tényező kölcsönhatásának eredménye. Az egyéni kockázatok és hajlamok változhatnak, és az életmód, az öröklődés, a hormonális tényezők és más egészségügyi állapotok mind szerepet játszhatnak ebben a folyamatban.

A seprűvéna kezelési lehetőségei

A modern orvostudománynak köszönhetően már gyors és hatékony kezelési módszerek állnak rendelkezésre a seprűvéna eltüntetésére. Az egyik leggyakoribb módszer a szkleroterápia, amely során egy speciális anyagot injektálnak közvetlenül a seprűvénákba. Ez az anyag megkeményíti és összezárja az ereket, aminek következtében azok fokozatosan felszívódnak és eltűnnek.

Seprűvéna injekciós kezelése

A szkleroterápia gyors, viszonylag fájdalommentes. Az eredmények általában már néhány hét után láthatók, de vannak esetek, amikor több kezelésre is szükség lehet az optimális eredmény eléréséhez.

Mi a következtetés?

A seprűvéna bár nem veszélyes az egészségre nézve, sok ember számára kellemetlenséget okozhatnak, idővel pedig tovább romolhat az állapotuk. Ha tehát seprűvénákkal küzd, ne csüggedjen! A modern visszérgyógyászati eljárások segítségével hatékonyan kezelhetők.

Ne feledjük, hogy a seprűvéna megelőzése is kulcsfontosságú. Kerüljük az álló vagy ülő helyzetben hosszabb ideig való tartózkodást, rendszeresen mozogjunk, és viseljünk kényelmes cipőket. Ha pedig bármilyen kérdése van vagy szakértői tanácsra van szüksége, bátran forduljon rendelőnkhöz!

További hasznos tartalmakért és videókért látogasson el Facebook oldalunkra!