Közeledik a nyár, vele együtt pedig a napsütéses, meleg időjárás is. Sokan terveznek utazást ezekre a hónapokra, legtöbben a repülős és autós utakat választják. Azonban a hosszabb utazások a visszérbetegségben szenvedők számára kellemetlen panaszokat okozhatnak, sőt, akár súlyosbíthatják a visszérbetegség állapotát.

repülés visszérbetegséggel

Ezekre figyeljen repülés során

Amennyiben repülővel indulunk útnak, fontos tisztában lennünk azzal, hogy a nyomáskülönbség milyen hatással lehet a visszérbetegség állapotára. Repülés során a légköri nyomás csökken, ami a visszeres lábakra kedvezőtlenül hat: a vénákban alacsonyabb nyomás alakul ki, ami a vérkeringés lelassulásához vezethet. Ez pangó vér megjelenését okozhatja a vénákban, ami duzzanatot, fájdalmat és nehézláb-érzetet eredményezhet.

A repülőn a mozgás korlátozott, ami tovább ronthatja a vérkeringést és súlyosbíthatja a duzzanatot. A szűk ülések és a lábtér korlátozottsága is nyomást gyakorolhat a lábakra, ami fokozza a duzzanatot. Így már a foglaláskor érdemes erre gondolni és olyan ülést választani, ahol lehetőség van kinyújtóztatni a végtagjainkat.

A hosszan tartó ülés a mélyvénás trombózis (vérrögképződés) kialakulásának kockázatát is növeli. A visszérbetegségben szenvedők fokozottan ki vannak téve ennek a veszélynek, ezért lehetőség szerint óránként mozgassuk át a testünket, hogy beindítsuk a vérkeringést.

utazás visszérbetegséggel

Visszérbetegség és vezetés: Hogyan tegye komfortossá az utazást?

A repülős utakkal ellentétben a saját autóval történő utazások esetén lehetőségünk van annyi pihenőt beiktatni, amennyire csak szükségünk van.  A kockázatok szinte ugyanazok, mint a fentebb felsoroltak, hiszen a hosszantartó ülés és a szűk hely általában minden utazás „alap kellékei”. Autóval történő utazás esetén azonban sokkal szabadabban tervezhetünk, nem kell alkalmazkodnunk a többi utashoz és a menetrendhez sem. Ez visszérbetegség esetén óriási megkönnyebbülést jelent. Érdemes több, főleg kényelmes váltócipőt is magunkkal vinnünk, így elkerülhető a lábak zsibbadása, illetve nem szabad megfeledkeznünk a folyamatos hidratálásról sem. A folyadékpótlás ugyanis segít megelőzni a dehidratációt, amely sűrűbbé teszi a vért, és növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát.

Vissérbetegség esetén a hosszas vezetés fájdalmat, duzzanatot válthat ki, ezek a bosszantó okok pedig megnehezíthetik a családi nyaralásokat is. A kompressziós harisnya használata azonban segíthet csökkenteni a tünetek súlyosságát. A harisnya szorító erőt fejt ki a lábakra, ami javítja a vérkeringést és segít megelőzni a vérrögök kialakulását.

Fontos, hogy hosszabb utazás előtt mindenképpen konzultáljon orvosával, aki tanácsot adhat a visszérbetegséget érintő megelőző intézkedésekkel és a lehetséges szövődményekre való felkészüléssel kapcsolatban.

Ha Ön is érintett valamilyen visszérbetegségben, keressen minket bizalommal és jelentkezzen be személyes konzultációra!

További hasznos tartalmakért látogasson el Facebook oldalamra!