A krónikus fájdalom szindróma (KFS) milliók életét nehezíti meg világszerte. Jellemzője, hogy több mint három hónapig fennáll, és nem mindig reagál a hagyományos fájdalomcsillapító kezelésekre. Ez a kóros, változatos tüneteket okozó állapot gyakran befolyásolja negatívan a mindennapi életet, a munkaképességet, valamint károsan hat a mentális jólétre is.

Migrénes fejfájás

Sokrétű panaszok a test különböző részein

  • Izomfájdalom és -gyengeség;
  • Ízületi fájdalom;
  • Kimerültség és alvászavarok;
  • Depresszió és szorongás;
  • Migrén, tenziós fejfájás
  • Idegi eredetű/neuropátiás fájdalom (cukorbetegeknél)
Szorongás

A KFS kialakulásának okai

A krónikus fájdalom szindróma pontos oka nem mindig ismert, de számos tényező járulhat hozzá a megjelenéséhez. A hátterében állhatnak korábbi sérülések vagy műtétek, egyes esetekben pedig akár idegrendszeri károsodás is. A gyulladásos ízületi betegségek, mint az arthritis vagy a fibromyalgia gyakran járnak krónikus fájdalommal. A tünetek gyakran együtt is jelentkezhetnek: például akinek folyamatos derékfájdalma van, azok sokszor szenvednek tenziós fejfájástól. Fennmaradását olyan pszichológiai tényezők is támogatják, mint a depresszió, szorongás vagy a stressz, amelyek a fájdalomküszöböt is csökkentik.

Többféle vizsgálat szükséges a diagnózis felállításához

A KFS diagnosztizálása kihívást jelenthet, a tünetek sokfélesége és az egyéni eltérések miatt. Az orvos gyakran több vizsgálatot is végez. Elsőként részletesen kikérdezi a beteget a fájdalomról, annak jellegéről, időtartamáról és intenzitásáról. Ezután fizikai áttekintés következik, a probléma pontos helyének és természetének meghatározása érdekében. Szükség esetén képalkotó eljárásra is sor kerülhet, amely segíthet kizárni egyéb lehetséges okokat. Bizonyos esetekben pedig a laboreredmények elemzésére is szükség lehet.

A krónikus fájdalom szindróma kezelési lehetőségei

A KFS kezelése komplex és sokoldalú megközelítést igényel. A cél a fájdalom csökkentése és a beteg életminőségének javítása. A leggyakoribb kezelési módszerek közé tartoznak a gyógyszeres kezelések. Fájdalomcsillapítók és görcsoldó szerek segíthetnek a panaszok enyhítésében. A különféle mozgás- és masszázsterápiák javíthatják az izmok és ízületek állapotát. A szindrómát gyakran kíséri depresszió és szorongás. Az antidepresszánsok, valamint a kognitív viselkedésterápia (CBT) hasznos segítség ezek mérséklésében és megszüntetésében. A különféle alternatív terápiák, mint az akupunktúra, jóga és meditáció is hatásos lehet. Nem lehet eléggé az életmódbeli változtatások szükségességét is hangsúlyozni, amely az egészséges étrend, a megfelelő mozgás és a stressz csökkentésének fontosságát jelentik.

Krónikus fájdalom szindróma kezelése

Integratív medicina a gyógyulásért

A krónikus fájdalom szindróma komoly megterhelést jelenthet az érintettek számára, de megfelelő diagnózissal és terápiával jelentős javulás érhető el. A betegek részéről elsődleges, hogy proaktívan keressék a különböző gyógyulási lehetőségeket. Az orvosok, terapeuták és más egészségügyi szakemberek együttműködése pedig elengedhetetlen a hatékony és személyre szabott kezelés érdekében.

Ha Ön valamilyen akut vagy krónikus fájdalomtól szenved, keressen minket bizalommal és jelentkezzen be személyes konzultációra!

További hasznos tartalmakért látogasson el Facebook oldalunkra!