A budapesti VP-Med Egészségcentrum és Oktatási Központ rendelőjében és műtétjeinkhez Magyarországon elsőként alkalmaztuk az F Care Systems EVRF rádiófrekvenciás készülékét. A Belgiumban gyártott eszköz hazájában és Európa nagy részén a visszérműtétek mellett a kis és hajszálerek kezelésében évek óta standardnak számít. Kiemelten ajánlják seprűvénák, pókhálóvénák, teleangiectasiák, vörös foltok és arcon elhelyezkedő hajszálértágulatok kezelésére is. A készülékkel ma már a világ több mint 30 országában végeznek kezeléseket és visszérműtéteket.

A rádiófrekvenciás visszérműtét a nagyobb véna oldalágak és a fő vénatörzsek műtéti kezelésére is alkalmas. A kezelés gyakorlatilag szövődménymentes elvégezhető. A minimális műtét utáni panaszok miatt pedig egyre több centrum alkalmazza a lézeres megoldás mellett. Az általunk használt készülék alkalmas mind a kisebb oldalágak, mind a nagyobb fő vénatörzsek műtéti ellátására is.

Az F Care System EVRF rádiófrekvenciás készülék működése

A készülék segítségével a mikrohullámot használjuk fel a kezelésre, amely magas frekvenciájú energia segítségével hőhatást fejt ki az erekre. Az úgynevezett termokoaguláció révén hat. Az igen vékony, speciálisan szigetelt tű 4 MHz frekvenciájú rezgése által kiváltott hőhatás elpusztítja a kapilláris erek falát és azok tartalmát is. A kezelt érfal összezáródik, a benne lévő vér hirtelen megalvad, sejtjei szétesnek. A tű fala szigetelt, ez megvédi a bőrt és a környező szöveteket a hőhatástól. Az eljárás szinte fájdalommentes és bármely testrészen elvégezhető, beleértve az arcot, a térd és boka környékét, amelyet egyébként nagyon nehéz kezelni. A kezelést követően nincs szükség kompresszió alkalmazására, a napozás sem jelent akadályt. A rádiófrekvenciás visszérműtét során a rádiófrekvenciás katéter termokagulációs hatása az érfalat veszi célba. Az érfal rétegei károsodnak, az ér elzáródik, majd zsugorodik és mintegy fél év alatt teljesen felszívódik.

Az általunk használt rádiófrekvenciás eszköz az első olyan készülék Magyarországon, amely egyszerre alkalmas a nagy visszértörzsek műtéti kezelésére és a kis oldalágak, illetve felületes pókhálóvénák eltüntetésére. A készülék segítségével az alsó végtagi visszértágulatok a bőrön ejtett egyetlen apró szúrásból megoperálhatók, eltüntethetők.

MIÉRT VÁLASSZUK A MODERN VISSZÉRMŰTÉTEKET?

Az utóbbi években elterjedt érzéstelenítést nem igénylő modern visszérműtéti (mechano-kémiai és ragasztásos) módszerek új, költséges technikát alkalmaznak a betegek kényelme érdekében. E módszerek előnyei a hagyományos nyitott műtéttel szemben:

  • Nincs műtéti metszés a lágyékhajlatban.
  • Minimális a műtét utáni bevérzés a szövetek között, nincs sebfájdalom.
  • A műtét után közvetlenül felkelhet, lábra állhat a beteg, nincs szükség kórházi megfigyelésre, a műtétek ambulánsan elvégezhetők.
  • A műtét érzéstelenítés nélkül végezhető, nem szükséges helyi érzéstelenítés, gerincközeli érzéstelenítés vagy altatás.
  • A szúrások, metszések hiánya miatt kitűnők az esztétikai eredmények.
  • A műtét után azonnal ismét munkába állhat, nincs hosszú táppénzes időszak.
  • A hosszú távú eredmények nem különböznek a hagyományos műtét eredményeitől.

Minden visszérkezelést részletes érsebészeti vizsgálat előz meg, így nem okozhat későbbi szövődményt egy fel nem ismert érszűkületből adódó sebgyógyulási zavar. A visszérbetegség, krónikus vénás elégtelenség okát kiderítve pedig nemcsak a felületes, látható bőrelváltozást kezeljük, hanem az alapbetegséget is.